VERWIJDE PORIËN

Grote of grove poriën zijn een grote zorg voor vele onder ons. Vooral voor diegenen met een vette en gecombineerde huid. Wanneer je jouw huid niet goed verzorgt zullen jouw poriën groter en groter worden, waardoor ze makkelijk verstopt geraken en dat leidt meestal tot mee-eters, puistjes, overmatige talgproductie, verkleuringen. Wanneer je grote poriën niet in een vroeg stadium behandelt dan gaan ze er steeds slechter uitzien. 

Wat zijn het?

Iedere huid heeft poriën, het zijn de openingen van de kliertjes in onze huid. Zweetklieren en talgklieren kunnen zo hun afval/productie aan de oppervlakte van de huid brengen. Dat is nuttig want talg zorgt voor een goede barrièrefunctie van de huid. Zonder talg wordt onze huid droog en vatbaar voor infecties en huidaandoeningen. Iedereen heeft poriën en bij de meeste mensen zien we ze amper maar in sommige gevallen zijn ze dus groter. Grove poriën zien we vooral op de neus, voorhoofd en wangen. Hoewel grove poriën in principe geen kwaad kunnen, worden ze wel als vervelend ervaren.

Oorzaken van grove poriën

Gelukkig kan men grove poriën verminderen. Voor een goede aanpak is het nuttig eerst na te gaan waarom je grove poriën hebt. Had je deze altijd al, of heb je ze gekregen doordat je ouder bent geworden? Of heb je last van een huidaandoening als acne, die vervelende littekens en grove poriën kan veroorzaken? Enkele mogelijke oorzaken worden hieronder op een rijtje gezet.

 1. Verstopping.  Grove poriën ontstaan bijna altijd omdat ze verstopt zijn geraakt. Oorzaken zijn vaak een vette huid omdat de talgklieren van de vette huid overactief zijn en veel talg produceren. Maar ook verkeerde make-up, crèmes met veel chemische ingrediënten, verkeerde reiniging, vaak met de vingers het gezicht aanraken of andere soorten vervuiling rekken de poriën op waardoor ze duidelijker zichtbaar worden.
 2. Minder elastische huid.  Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Hierdoor vermindert ook de stevigheid van de poriewandjes. Talg, make-up resten en vuil blijven makkelijker in de poriën achter, waardoor ze zichtbaarder blijven.
 3. Schade door de zon. Een huid die veel in de zon is geweest wordt na verloop van tijd steeds dikker. De huidcellen rond de randen van de poriën nemen toe, waardoor ze groter lijken.
 4. Hormonen.  Vrouwen hebben vaker last van grove, zichtbare poriën door de hormonale veranderingen die ze iedere maand doormaken. Tijdens de menstruatie wordt de huid vaak vetter en de poriën groter.
 5. Erfelijkheid.  Hebben één of beide ouders last van grove poriën dan is de kans dat het bij jou ook zo is, groter.


Behandeling grove poriën

Één van de meest hardnekkige en moeilijk te behandelen huidproblemen zijn vergrote poriën. Poriën bevatten geen "spiertjes", het zijn dus geen structuren die van het ene op het andere moment kunnen veranderen van grootte. Er is dus ook geen crème die poriën "even" kan verkleinen.Bij de behandeling van grove poriën richten wij ons daarom op algehele huidverbetering. Het doel is om weer een frisse en gezonde huid te krijgen. Je kunt een paar dingen doen om poriën minder opvallend te laten lijken:

 1. Goed reinigen.  Zorg er voor dat je huid schoon is zodat vuil, talg en zweet zich niet in de poriën kunnen verzamelen. Vermijd producten die uitdrogende, irriterende ingrediënten bevatten want deze stimuleren de talgproductie en maken je huid enkel vetter. Gebruik alleen milde, in water oplosbare gezichtsreinigers en nooit zeep in vaste vorm omdat deze laatste ingrediënten bevat die de poriën kunnen verstoppen.
 2. Exfoliëren.  Het is bovendien belangrijk om eens per week je dode huidcellen te verwijderen door gebruik te maken van een exfoliant. De beste manier om grote poriën diep te reinigen is een product op basis van salicylzuur. Salicylzuur (Beta Hydroxyzuur) weekt dode huidcellen los, dringt diep in de poriën binnen en laat ze schoon achter. Te veel talg kan zich hier dan niet meer ophopen en de porie krijgt zijn oorspronkelijk vorm terug.
 3. Vitamine C.  Gebruik producten die anti-oxidanten en celcommunicerende ingrediënten bevatten want deze helpen de huid zich herstellen. Zij zorgen voor een egale, gezonde, stralende huid en helpen bij de aanmaak van collageen. Let er wel op dat je uitsluitend een product in gelvorm, vloeistof of serum met een zeer dunne textuur gebruikt.
 4. Hydrateren. Kies voor producten met hyaluronzuur, dat vocht vasthoudt. Hyaluronzuur hydrateert de huid en gaat zo volumeverlies tegen. Daarnaast zijn producten die retinoïden bevatten aan te raden als je worstelt met grove poriën. Retinoïden verbeteren de celproductie, waardoor de poriën ook normaler zullen functioneren.
 5. Geen vette crèmes.  Gebruik geen huidverzorgingsproducten die poriën verstoppen of die ervoor zorgen dat je klieren te veel talg produceren. Vermijd het gebruik van producten die een romige textuur hebben
 6. Mesopeel & Needling  Wil je echt af van je grauwe, grove huid dan kan je de mesopeel & needling je verhelpen.