SPF = BFF

Heftig! Deze video laat zien hoe de zon je ziet en wat de zon doet met je huid. De boodschap? Dat is natuurlijk meteen duidelijk: gebruik zonnebescherming! Nu maar hopen dat iedereen die de video ziet, de booschap ook ter harte neemt.

Het is eng en schokkend om te zien hoe je huid er uit kan zien als je er naar kijkt 'door de ogen van' de zon. Thomas Leveritt, de maker van How the sun sees you, filmde voorbijgangers op straat met een speciale ultraviolet camera om ze te laten zien hoe de zon je ziet.


PROTECT YOUR SKIN

Met het ultraviolet-effect worden veranderingen van je huid zichtbaar, ook al zie je die zelf met het blote oog (nog) niet. Het verschil? De meesten gaan van een egale huid naar een huid die volledig onder de sproeten zit. Dit is het resultaat als je geen zonnebrandcrème of andere soort zonnebescherming gebruikt. Wat er gebeurt als de voorbijgangers zonnebrandcrème op doen terwijl ze gefilmd worden met de UV-camera? 

Categorieën

UV staat voor ultraviolet. Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo'n 95 procent uit UVA en voor zo'n 5 procent uit UVB. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid:

UVA-stralen dringen diep door in de huid, waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en vroegtijdige  en rimpels huidveroudering veroorzaken alsook pigmentvlekken en verdikt de huid.  Een opeenstapeling van uva-stralen verzwakken het afweersysteem van onze huid. Daarom staat de A ook wel voor Aging.

UVB-stralen dringen minder diep in de huid maar veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.

De man in kwestie reed 28 jaar lang met een vrachtwagen rond. Daardoor werd de ene helft van zijn gezicht blootgesteld aan licht, terwijl de andere zich steeds in de schaduw van zijn cabine bevond. Hij lijdt daardoor aan de ene kant aan dermatoheliosis, een aandoening van de huid als gevolg van de blootstelling aan UV-stralen, terwijl de andere kant er normaal uitziet.

WAARHEID of FABEL?

FABEL: Je kunt SPF bij elkaar optellen: SPF20 + SPF30 = SPF50

WAARHEID: Het combineren van producten met een verschillende SPF lijkt misschien slim, maar zorgt er niet voor dat je beter beschermd bent tegen UV-stralen. SPF20 + SPF30 = SPF30, geen SPF50!


FABEL: Alleen als het zonnig is, kun je UV-schade oplopen.

WAARHEID: Ook op een mistige of bewolkte dag bereiken UV-stralen de huid en kan huidschade ontstaan. Sterker nog: zelfs achter glas kun je huidschade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, komt 50 procent van de UVA-stralen door glas heen! Zelfs in huis, op kantoor en in de auto is UV-bescherming dus niet overbodig.


FABEL: Als je verbrand bent, heeft je huid behoefte aan een vette crème.
WAARHEID: Bij een verbrande huid kun je vette crèmes op oliebasis beter vermijden. Vette crèmes houden de warmte van de huid juist vast, waardoor een branderig gevoel kan verergeren. Gebruik liever een verzorgend product met verkoelende ingrediënten die in al one producten zitten.


WEETJES
  • Er bestaat geen zonnebrand met factor die je huid de hele dag beschermt. Smeren, smeren, smeren dus!
  • En ook al smeer je je goed in, er komt altijd een klein beetje uv-straling door de SPF.
  • Voor de beste bescherming van je huid breng je de SPF elk anderhalf à twee uur opnieuw aan.
  • Soms worden fysische en chemische filters ook samengevoegd in een zonnebrandproduct.
  • Een goede crème met SPF beschermt niet alleen tegen uv-straling, maar ook tegen vrije radicalen (schadelijke stoffen) en het onttrekken van vocht. Dit proces vertraagt ook de afbraak van collageen (volume in het gezicht, voorkomt dus verslapping van de huid), pigmentvorming en couperose. Met andere woorden, een super anti-ageingproduct!
  • Een halve theelepel SPF is al voldoende voor je gezicht.
  • De eerste 2 uur nadatje gesmeerd hebt, werkt de zonnecrème optimaal. Daarna neemt de werking af. En zal je dus makkelijker verbranden. Smeer je daarom elke 2 uur helemaal in. Breng ook een nieuwe laag aan nadat je hebt gezwommen, gesport of gezweet.

VOOR- EN NADELEN VAN CHEMISCHE EN MINERALE/FYSISCHE FILTERS.

Chemische filters: 

  • neutraliseert uv-straling die in de huid terecht komen
  • wordt gemakkelijk opgenomen door de huid, laat geen witte waas achter
  • werkt een halfuur na het aanbrengen
  • als je een hele gevoelige huid hebt wordt er eerder een minerale filter geadviseerd
  • goedkope werkstoffen
  • minder goed voor het milieu

Voorbeeld: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene, avobenzone

Minerale/fysische filters: 

Dit moet je weten over de werking:

  • weerkaatst uv-straling
  • legt een laagje over de huid waardoor de huid iets kan glimmen (kan een witte waas achterlaten)
  • werkt direct na het aanbrengen
  • doordat de fysische filter niet in de huid trekt is de kans op huidirritatie klein. Zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid en kinderen.
  • hierdoor verwijder je hem ook makkelijk van de huid bij wrijven over de huid of transpireren. Het is daarom erg belangrijk om deze filter regelmatig aan te brengen

Voorbeeld: titaniumoxide, zinkoxide